County Galway: Ideaal voor een roadtrip
Als je in Ierland On a Trip gaat tref je ongetwijfeld regen, maar dat vergeet je door de overdaad aan pubs. Hier wordt live Ierse muziek gespeeld, drinkt men een glas whiskey of a pint of Guinness en knispert een haardvuur. Daarnaast kletteren de golven tegen de kliffen, is het gras groener dan groen door de regen, is de natuur ruig en is er rust en ruimte. Kijk na het lezen van deze blog ook even hier.County Galway

Ierland is verdeeld in County's en ik verken eerst een gedeelte van County Galway. Voor het eerst ga ik alleen On a Trip en ik bezoek de westkust van Ierland. Vanaf het vliegveld in Dublin stap ik in mijn mooie en toffe huurauto en rijd ik vervolgens in een keer naar Galway. Ik rijd over kronkelende wegen met uitzicht over glooiende heuvels waar het is toegestaan 100 km/u te rijden. Galway is mijn eerste stop, een sfeervolle stad gelegen aan de Atlantische Oceaan met veel pubs waar in de avond live Ierse muziek wordt gespeeld. Wat een creatieve plek! Ik verblijf in een tof hostel: The Nest Boutique. Een sfeervol hostel in een knusse, intieme stad met klinkerstraten, straatartiesten en borrelende inwoners. Al snel ben ik een van die borrelende inwoners samen met andere reizigers. Ik ga dan wel alleen reizen, maar reizen doe je nooit echt alleen.


Ik heb de schoonheid van Ierland vooraf onderschat. Mijn hart maakt zonder te overdrijven een vreugdesprong en met een goede lijst op Spotify wil ik dat gaspedaal intrappen en op verkenning. Ik maak vanuit Galway een dagtrip richting het Connemara National Park.


In het Connemara National Park ligt een goed wandelpad door de heide en grassen, ik ben dol op dit type natuur. Ik kan van mij afkijken en word omgerind door veel verschillende kleuren bruin, brons en goud. Helaas spot ik geen das, vos of edelhert die hier leven. Naast hiken kun je bij de entree ook koffie drinken of schuilen voor de regen en de kans op het laatste acht ik aanwezig. Ik liep door de regen door het Connemara National Park, maar het ging zacht en ik heb het geen moment erg gevonden in mijn regenjas.Hillary Harbour, Ierland, Connemara National Park, Roadtrip door Ierland, Omgeving Galway, Galway

Terug naar Galway besluit ik via Killary Harbour, een van de drie fjorden van Ierland, te rijden. Niet heel erg in de buurt, maar ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Om uit te komen bij het Fjord rijd je over een heel smal pad waarvan je je wellicht afvraagt of het wel goed is. Ook ik vraag mij dat nog steeds af, maar het leverde mij wel een mooie plek op en daar gaat het om. Ik kwam wat schapen tegen, een boer en dit bankje met uitzicht over het water. En in plaats van bruin, was het hier juist erg groen.Genoeg indrukken voor vandaag, op naar een pint of Guiness of misschien wel een Whisky. In Ierland is een Whisky proeven wel een vereiste.Wat te doen in de stad galway

#1 Naar de pub natuurlijk, bijvoorbeeld de befaamde pub O’Connors. Zittend rondom het haardvuur en kijkend naar de prullaria die alle gaten in de pub lijken te vullen, hebben de mensen aandacht voor elkaar onder het genot van, hoe kan het ook anders, een drankje.

#2 Galway ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft een 2 kilometer lange Salthill promenade. Prima om even uit te waaien, maar niet een mooie bezienswaardigheid.

#3 Galway City Museum voor een leerzame geschiedenisles


Cliffs of Moher

De Wild Atlantic Way is een autoroute langs de westkust van Ierland. Mijn startpunt is Galway en ik ga de hele dag op weg naar mijn volgende verblijfplaats Dingle. Voor mijn eerste stop rijd ik rond 08:00 uur richting de Cliffs of Moher, deze rit duurt 90 minuten. Na 11:00 uur stoppen de meeste toeristenbussen ook bij dit mooie uitzicht, daarom raad ik je aan om er vroeg te zijn. Laat de vuurtoren rechts in eerste instantie aan je voorbij gaan en ga eerst naar links. Links, voorbij het poortje, kun je heel even het gevoel oproepen dat jij de enige bent die op het groene dak van de Cliffs of Moher loopt. Heel even maar, want deze plek is een bekende plek. Een absolute aanrader zijn schoenen met een goed profiel en schoenen die vies mogen worden. Een plastic zak in de auto is niet verkeerd om de schoenen na afloop in op te bergen.

Op het hekje dat ik net beschreef staat ‘danger’ en dat is terecht. Als je niet uitkijkt kun je uitglijden en voor kleine kinderen is dit pad zeker niet geschikt. Er staan geen hekken die je beschermen tegen de afgrond. Ga hier zeker ook even zitten (op een tasje of een kleedje) om te genieten van dit ruig en groene uitzicht. Helaas had ik mijn mooie fototoestel nog niet in bezit, maar ik probeer toch een impressie te geven.


Ik vervolg de route richting schiereiland Dingle. Volg je mij mee?

Meer foto's zien van Ierland, kijk dan hier.

Alles in een overzicht vind je hier op Reishonger, waar ik ook voor schrijf.