Rijke natuur, rijke cultuur!

Sri Lanka, de perfecte start van mijn trip. Het is hier ge-wel-dig mooi. Er zijn veel verschillende landschappen te ontdekken en vooral te bewonderen. Er leven heel veel diersoorten. Soms steken ze gewoon de weg over en een andere keer beleef je een safari om ze te spotten. Uit enthousiasme weet ik niet waar ik moet beginnen met schrijven, dus ik heb besloten verschillende blogs te schrijven en in deze blog laat ik jullie een gedeelte van de culture kant van Sri Lanka zien. Het is slechts een gedeelte, want anders wordt het een boekwerk. Ik ben hier enorm aan het genieten, dus voor schrijven blijft er weinig tijd over. Wat er qua natuur te beleven valt lees en zie je hier. En dat wil je zeker niet missen!


Is het al etenstijd?

Uiteraard probeer ik een aantal recepten te onthouden, zodat ik thuis een 'On a Trip etentje' kan organiseren met al mijn favoriete gerechten van mijn trip. Dat wordt ongetwijfeld een tafel vol, want ik heb nog maanden te gaan en vind veel lekker. Ik probeer naar de kleine lokale eettentjes te gaan voor de authentieke smaken. 

Ik verblijf in hostels om andere reizigers te ontmoeten en wanneer ik behoefte heb aan tijd voor mezelf boek in een homestay, dat is erg leuk. In een homestay heb ik een eigen kamer en eigen badkamer en terwijl ik met de bewoners een kop thee drinkt, praten we over Sri Lanka en krijg ik tips. Zo krijg ik meer van de cultuur mee, waaronder het ontbijt. Op de onderstaande foto's zie je volle borden met eten om de dag mee te starten. En nee, het is geen typfout, dit is een typisch Sri Lankaans ontbijt. Het verschilt niet veel van het avondeten hier. Brood met kaas of een kom met zuivel is hier verleden tijd, mijn poriën beleven heel wat nieuws.  

Een kleine introductie van typische gerechten hier in Sri Lanka. En dit alles mag met de hand gegeten worden. Af en toe doe ik dit, want ik heb zelfs de techniek al aardig in de vingers. Locals vinden het erg leuk dat ik een poging waag, zelf doen ze niks anders.

  • String Hoppers: mie gemaakt van rijstmeel

  • Dahl: linzencurry

  • Roti: een luxe en verse variant van een wrap, alleen dan veel rijker dan een droge wrap

  • Rotirol gevuld met fruit of een hartig ingrediënt.

  • Coconut Sambal: versgeraspte kokos met chili, ui, tomaat en knoflook. Hemels!

  • Coconut Roti: Ronde kokos 'koekjes', lekker met mangochutney.

  • Triangle Roti: een roti gevuld met groenten en curry.

  • Kottu: Fijngehakte Roti vermengd met groenten
Madam, Tuktuk?

Dit is wellicht geen hoogtepunt, maar wel typisch Sri Lanka. Roetfilters hebben de bussen niet en regelmatig worden blauwe uitlaatdampen in mijn gezicht geblazen, nog net niet zichtbaar genoeg om op 5 december pakjes rond te brengen, maar ongezond is het zeker. De busritjes zijn hobbelig, de ramen staan open ter verkoeling en er staat altijd een muziekje op. Voor mij de perfecte ingrediënten om in slaap te vallen. Dat deed ik laatst dan ook op de schouder van de man naast mij. Iets gegeneerd werd ik wakker, maar direct opgelucht dat deze man zelf ook in slaap was gehobbeld en niks had gemerkt.

De mooiste ritjes maak ik in de bussen die niet door de regering worden beheerd, maar door particulieren. Slapen is daar geen optie. De rit in de schreeuwend roze bus met discolampen en luid de laatste Bollywood hits door de speakers zal ik niet snel vergeten. De kwaliteit van de video is slecht, maar toch het delen waard.

 

Verder wandel ik hier veel, maar als het wat verder is en heel erg heet dan reis ik met de tuktuk. Na vier weken wordt het een beetje vermoeiend dat iedere chauffeur (om de 30 meter, geen grap) vraagt: “madam, tuktuk?” Een kleine greep uit de nog vriendelijke conversaties. Tegenwoordig zeg ik namelijk al ‘no tuktuk’, voordat de chauffeur zijn mond opent of probeer ik hem te negeren.  


Madam, tuktuk?

- No, thank you.

Maby tomorrow?

- No, thank you

Where are you going?

- To the bus

Ow, no bus today madam.

- No, there will be a bus

Madam, tuktuk? Very quickly!

- Thank you very much, bye

Madam, only 700. Good price

- No, thank you

In mijn blog "Als een kind zo blij' lees je meer over het vervoer.
Anuradhapura. Een culture plek die zeker het bezoeken waard is

Anuradhapura, dat ik inmiddels met trots vloeiend uitspreek, is een pelgrimsoord. Boedha vond (zo luidt het verhaal) zijn verlichting onder een Bodhiboom in India en een loof van deze boom is meegebracht en groeit al meer dan 200 jaar in Anuradhapura. Het is een mooie plek en wat mij betreft onmisbaar tijdens een reis door Sri Lanka. Ik weet nog weinig van het Boeddhisme en ik heb nog weinig Stupa's en tempels gezien. Het oorspronkelijke plan is om per fiets Anuradhapura te ontdekken, maar terwijl ik naar de iet wat gammele fiets kijk begin ik al te zweten. Het is ontzettend heet en vochtig in Sri Lanka, en niet alleen voor een witte roodharige uit Nederland. Het is een beter idee om een gids te bellen en samen per tuktuk de omgeving te verkennen. De vrolijke en leuke gids Khitsiri haalt mij op en samen gaan wij vijf uur op pad. Hij vertelt veel over de geschiedenis van deze plek en het Boeddhisme, dus het was een leerzame dag.

Op de foto hierboven staat de grootste Stupa van Sri Lanka, Ruwanweliseya. Hij is massief, dus de plekken om te bidden zijn eromheen gebouwd. Ik had de eer om bij het gebed van de Monnik aanwezig te zijn en ik vond dat ontroerend, rustgevend en indrukwekkend. Voorafgaande aan de dienst brengen mensen offers als bloemen, geld en maaltijden.
Mihintale

Mihintale wordt gezien als de plek waar het Boeddhisme in Sri Lanka van start ging. Aan het eind van de middag, voordat de zon onder gaat, ga ik naar Mihintale. Dit ligt naast Anuradhapura en drie reisgenoten voegen zich bij mij. Zo blijf ik continu mensen ontmoeten op reis, wat ik super gezellig vind. We genieten van het prachtige uitzicht met zonsondergang op deze prachtige plek.


Galle

De Nederlanders hebben in de 17e eeuw een kolonie gehad in Sri Lanka en dat is goed te zien aan het uitgestrekte Fort in de plaats Galle. Deze is gebouwd door Europese bezetters en draagt de naam 'Dutch Ford'. De Portugezen hebben de stad gebouwd. Binnen het Fort, in de stad, zijn er veel restaurants en winkels. Leuk om even te wandelen, maar erg gericht op toeristen. De architectuur is koloniaal en hierdoor heel anders dan in de rest van Sri Lanka. Het is mooi om over het Fort te wandelen en door de kleine straten, maar daarna is het voor mij toch weer snel tijd voor meer authentiek Sri Lanka en verlaat ik het Fort.


Vergeet niet de groene kant van Sri Lanka te bewonderen, want ik ben enorm trots op deze mooie blog. Je leest en ziet het hier.