Groen, groener Sri Lanka

Mijn surfbord ligt naast mij en mijn voeten raken het water terwijl ik uitkijk over de Indische Oceaan. Rechts van mij zie ik een prachtig leeg strand. De enkele toeristen die er zijn liggen met hun surfbord in het water, wachtend op een geschikte golf. Ik ben op de prachtige plek Elephant Rock, een van de vele surfspots rondom Arugam Bay aan de Oostkust van Sri Lanka.

Een golf van geluk

Wanneer ik over mijn schouder kijk wordt mijn gevoel van geluk sterker. Ik zie een groene lagoon waar buffels verkoeling zoeken in het water en waar borden staan om mensen te waarschuwen voor krokodillen. Als absoluut toppunt struint er aan de overkant van de lagoon een olifant. Op deze manier mijn dag mogen starten is onbeschrijfelijk. De natuur is hier nog onaangetast en er lopen geen toeristen in hun kaki afritsbroek met vissershoedje. Ik surf over prachtige golven met achter mij de wildernis van Sri Lanka en besef mij hoe geluksmakend deze trip tot nu toe is. Ik surf succesvol en soms minder succesvol, maar het plezier maakt alles goed. Het surfboard gaat hier op het dak van de tuktuk en voor een klein bedrag rijdt hij de surfers naar hotspots als Peanut Farm, Elephant Rock en Pottuvil Point. Arugam Bay is vanwege de surfers hierdoor meer toeristisch dan andere plaatsen, maar met behoud van Sri Lankaanse lokale restaurants. Olifanten lopen hier langs de weg en ik heb het geluk om er met regelmaat een te spotten.  


Kijk, een pauw!

Iedereen die in Sri Lanka is geweest krijgt ongetwijfeld een glimlach van deze titel. Ik ging op safari in Kaudulla National Park om voornamelijk olifanten te spotten. Niet perse een aanrader, maar zeker genoten. Onze chauffeur wijst, ik verheug mij op het aanschouwen van een olifant, maar de vinger wijst naar een pauw. Mijn reismaatjes (uiteraard wederom ontmoet) en ik glimlachen en worden later beloond met veel olifanten. In het wild, op gepaste afstand, zoals het hoort. Trap er niet in mensen. Een olifantenopvang die jij als toerist kan bezoeken, is geen goede opvang. Olifanten willen niet gewassen worden, ik moet al lachen bij het idee. Olifanten houden niet van mensen, ze zijn niet lief en bovenal: ze behoren in het wild. Laten we ons daar samen sterk voor maken en mensen aanspreken die deze kennis nog niet bezitten. Ik merk dat mensen er voor open staan, dat is een goede start. 
Trincomalee, de eerste stop aan de Oostkust

Ik heb het land doorkruist en een bezoek aan de kust noem ik hier een vakantie in mijn vakantie. Het gevoel van mijn voeten in deze warme zee kan ik niet overbrengen in woorden.  

Alsof het aanschouwen van olifanten nog niet genoeg was, heb ik in Trincomalee dolfijnen in de zee zien springen, schildpadden zien drijven en als kers op de taart een walvis zien zwemmen. Ik ben er om 05:00 uur voor opgestaan en vond het enorm spannend om met een kleine boot de zee op te gaan, maar het was iedere minuut op de zee waard.Sri Lanka, het land van de thee

Koffiedrinken in Sri Lanka is minder succesvol, maar dat is niet gek in het land waar veel van onze thee vandaan komt. Of je in een tuktuk het land doorkruist, de bus pakt of met de trein reist, theeplantjes zijn er genoeg. Ik reisde per trein van Kandy naar Nuwara Eliya. De bussen in Kandy spuugde mijn gezicht vol met blauwe uitlaatgassen, dus ik hunkerde snel naar een meer groene omgeving. De treinen rijden langzaam, de omgeving is groen en theeplantages verspreiden zich over het glooiende landschap. Verkopers verkopen eten via het spoor of lopen door de trein. 

Overal waar ik ben ontmoet ik leuke mensen en een uur na aankomst dwaal ik met een Duitse en een Ier al lachend door de theevelden. Geen tour, geen uitgestippeld pad, maar kriskras door de velden waardoor we verdwalen en in contact komen met de dames die de thee plukken. Voor de regen gebruik ik mijn regenjas en die druppels maken mij niks uit. Mijn ogen kunnen hier alleen maar glunderen net als de vrouwen doen in het veld.


Mooie wandelingen

Sri Lanka kent een enorm divers en vooral prachtig landschap. De hikes in Sri Lanka zijn hierdoor gevarieerd, maar zelden heel lang tot mijn genoegen. Het klimaat stimuleert tot mijn spijt al mijn zweetklieren, dus voor het heetst van de dag terug zijn is een must! In Nuwara Eliya liep ik de ene dag door theevelden en de volgende dag leek ik in New-Zealand terecht zijn gekomen. Dit zijn foto's van mijn wandeling door Horton Plains National Park. Tijdens deze hike kom ik langs het uitzichtpunt 'World's End', maar op uitzicht reken  ik niet vanwege de vele wolken in Sri Lanka. Wat ik zag was een witte deken van wolken, alsof ik zo de hemel aan kon raken. Ik heb het maar niet geprobeerd...

De trein brengt mij vervolgens van Nuwara Eliya naar Ella, een toeristische trekpleister. Dat is te merken aan de hoeveelheid toeristen en aan de restaurants die westerse loungemuziek uit hun boxen laten knallen, zodat je elkaar tijdens het eten niet meer kunt verstaan. Geef mij maar een meer authentieke plaats, want ik ben niet naar Sri Lanka gereisd om een bonenburger met friet te proeven. Gelukkig vind ik met mijn reisvrienden altijd wel een lokaal restaurant. In Ella kun je een aantal wandelingen maken met een mooi uitzicht. Hieronder zie je Little Adam's Peak en de Nine Arch Bridge die enkel is gebouwd met bakstenen en cement. Wat Instagram niet laat zien is dat de brug vol staat met toeristen.

Little Adam's Peak


Door al het vochtverlies is drinken een must. Geen Lion-biertjes, maar een kokosnoot luidt hier het advies. Daarom zijn ze overal te verkrijgen. Onlangs werd er in het restaurant speciaal voor mij in een boom geklommen om een verse kokosnoot te plukken. Cheers!

One coconut a day, keeps the doctor away

Cultureel Sri Lanka

Er valt zoveel te zien en ook zoveel te beleven hier. Ik kan moeilijk in beknopte woorden beschrijven wat ik beleef. Na mijn reis kan ik er voor kiezen nog wat uitbreidingen te schrijven, maar voor nu leef ik in het moment en is er weinig tijd voor schrijven. Het zijn hele mooie herinneringen en vele zullen enkel van mij blijven. Omdat ik graag meer van Sri Lanka wil delen, kun je hier klikken en meer lezen over de cultuur van dit land door mijn ogen.


Ik ga mij ondertussen klaarmaken voor Nepal, wat vliegt de tijd.