County Kerry: Whisky en wind in Killarney


Gap of Dunloe, Killarney, County Kerry, Ierland, Roadtrip Ierland, Killarney National Park

On a Trip door Ierland is te gek. Ik ontdek het zuidwesten en rijd een gedeelde van The Wild Atlantic Way. Ik ben al in Galway en Dingle geweest en heb uiteraard de omgeving meegepakt. Nu is het tijd voor County Kerry met het Killarney National Park, The Gap of Dunloe en de bekendste route van Ierland: The Ring of Kerry.Killarney is een onderdeel van mijn roadtrip door Ierland. Na een rustige nacht in Dingle heb ik zin om mensen te ontmoeten en eindelijk eens een mooi glas vast te houden en te proeven van whisky!

Of ik het lust weet ik niet, maar de wolken, regen, koude wind en de kleine bruine pubs met haardvuur doen mij er wel naar verlangen.

Zo gezegd, zo gedaan, want in de avond was daar mijn whisky-ontgroening met wat mede reizigers! Uiteraard heb ik mij laten adviseren door de barvrouw en wilde ik een Ierse whisky drinken. De eerste is een verdunde versie vanwege ijs, een schijf limoen en een beetje gingerale. Niet vies en het proberen zeker waard. De vriendelijke Ierse boeren aan de bar mengen zich graag in onze gesprekken en al gauw ben ik op de hoogte van het runnen van een schapenboerderij en drink ik als afsluiter mijn tweede whisky. Een mooi glas na een dag gure wind en doorweekte kleding op de verwarming. Ik begrijp dit drankje wel: cheers!


Killarney National Park

In Killarney ligt een prachtig meer omringd door heuvels en heide in verschillende herfsttinten. Jij kunt met je (huur)fiets met een bootje het meer op. Dit kan vanaf Rosscastle in Killarney. Een bootje neemt jou en je fiets in alle rust, 90 minuten, mee over dit meer en zet je af bij Lord Brandon’s Cottage. Terug fiets jij vanaf hier richting de Gap of Dunloe dat net buiten dit park ligt. Een prachtige route langs beekjes, haarspeldbochten, stenen muren en bruggen. Zorg voor een goede conditie, want voordat je in 20 á 30 minuten met je hand bij de remmen naar beneden mag, moet er eerst flink getrapt worden......

Zo had het kunnen zijn, wat wilde ik dit graag, maar voor het eerst word ik tegengehouden door de regen. Zonder te overdrijven ben ik na twee minuten onderweg naar dit bootje op de fiets volledig doorweekt. Helaas moest ik omdraaien en moet ik terugkomen voor deze tocht, want die mag je echt niet missen.

Ik zie de Gap of Dunloe later vandaag toch nog op een andere manier: in mijn auto rijd ik deze mooie route! Zo heb ik er toch nog enorm van kunnen genieten.Ring of Kerry

Geluk bij een ongeluk. Het rijden van deze ring was ik niet van plan tijdens deze trip, want het is een flinke rit en ik heb al flink wat kilometers gemaakt. Eigenlijk moet je er zeker langer de tijd voor nemen. Daarom koos ik ook voor een fietstocht deze trip. Maar toen het weer te slecht was om buiten iets te ondernemen, besloot ik toch om de rit door County Kerry te maken. Althans, een deel. Voor de Ring of Kerry kun je rustig een paar dagen de tijd nemen. Je kunt hem in een dag rijden, maar dan ben je zeer gehaast en neem je niet alles in je op. Er zijn immers voldoende plekken om te wandelen en te genieten van de buitenlucht, maar niet vandaag. Gelukkig ging er iemand met mij mee. En tijdens de start van de rit kom ik langs het meer waar zojuist het bootje vaart waar ik in had kunnen zitten. Ik zie je een volgende keer bootje!


In ieder dorp dat wij tegenkomen is wel een pub, wat houd ik er van. Kneuterig, de regen klettert, het haarvuur knispert en vult de ruimte met zijn aangename geur, mijn reismaatje drinkt een whisky en ik geniet van dit alles. Het complete Ierse plaatje waar ik verliefd op ben. County Kerry is er absoluut een om te bezoeken.


Ring of Kerry, Gap of Dunloe, Ierland, Killarney

Ring of Kerry, Gap of Dunloe, Ierland, Killarney

Hiervoor ging ik naar Galway en naar Dingle.

Meer foto's zien van Ierland, kijk dan hier.

Alles in een overzicht vind je hier op Reishonger, waar ik ook voor schrijf.