Minca: een tropische, groene, Colombiaanse droom.


Geen WiFi? Daar wil ik zijn!

Groen? Dat wil ik zien!

Lekker eten? Ik ga!


Ik word op het internet enorm lekker gemaakt en reken voor de zekerheid op een kleine teleurstelling, maar het is hier echt zo hemels! En dan heb ik het over Minca en in het bijzonder mijn verblijf in Casas Viejas. Dit is een vrijwillige promotie van deze heerlijke plek.

De koffiefabriek Victoria  in Minca Colombia

De Sierra Nevada van Colombia

De Sierra Nevada is het hoogste kustgebergte van Colombia en ligt boven de stad Santa Marta. Bij helder weer kun je de stad vanuit Minca zien liggen. Het is een aangename afwisseling met de vele mooie stranden hier in het noorden van Colombia. Het is het gebied van de koffieplantages en vele vogelsoorten. In Minca is het rustig en bevind je je tussen de tropische planten en bomen, daarom ideaal voor mooie en bezwete wandelingen. Het is hier minder benauwd en heet dan in Santa Marta, maar verwacht geen groots verschil.


Vervoer

In Santa Marta pak je de bus naar Minca. Via maps.me vind je in Santa Marta gemakkelijk de weg naar de opstapplaats Mercado Público. Je kunt zelfs ‘Bus to Minca’ intypen en je ziet waar je moet zijn. Santa Marta Mercado Público is chaotisch, hectisch en niet heel plezierig. In de meeste bussen koop je een ticket in de bus, maar van Santa Marta richting Minca doe je dat in een busoffice. Op enkele meters van dit office word je al gevraagd of je richting Minca vertrekt, vervolgens begeleiden deze medewerkers je naar de plek waar je opstapt. Vertrouw deze medewerkers, hulp in de chaos is hier meer dan welkom.


Eenmaal in Minca sta je bij een kleine brug en vanaf hier ga je per moto-taxi verder. Maar waar dan? Bij deze brug. De chauffeurs komen vanzelf op je af bij de brug.

Hoe herken ik ze? Ze hebben geen bedrijfskleding. Het verloopt een beetje chaotisch.

Echt? Ja, het is echt zo makkelijk! Geen reden voor stress, zonde van je energie.

Moet ik dat reserveren? Welnee, niet nodig!

Hoe leg ik de weg uit? Niet. Zij kennen de omgeving op hun duimpje en zo ook jouw verblijf. Kan ik ook met een auto? Ja dat kan, maar is veel duurder. Maar wacht even en je kunt er een delen.

Hoe duur is het? Maak een prijsafspraak met de chauffeur. Vraag je verblijf voor een richtlijn.

Is het veilig? Ik kreeg een helm. Verder was het droog en daardoor de zandweg niet glad.


Vanaf hier kreeg ik zo'n kriebels in mijn buik. Dit voelt als reizen, als backpacken en ik hou er van!

Achterop de moto-taxi in Minca, Minca, de Sierra Nevada van Colombia

Mijn zeven tips voor een topverblijf in Minca

#1 Doe niks

Verblijf een dag in je Casa. Zoek een hangmat op. Klets, maak vrienden, lees een boek, slaap, fotografeer, speel een spel.


#2 Bezoek een coffeefarm

Ga koffiedrinken (thee en fris kan uiteraard ook) bij de coffeefarm en als je geïnteresseerd bent in het proces van plant tot vloeibaar goud, neem je een rondleiding bij La Victoria Coffee. Deze rondleiding was wel wat langdradig en vanwege het seizoen lag de productie stil.


#3 Zonsondergang

Vraag je verblijf naar een goede plek en geniet van de ondergaande zon.

Minca Colombia

#4 Wandel

Neem je nieuwe vrienden mee voor een wandeling of geniet alleen van de stilte. De stilte in combinatie met het uitzicht vond ik prachtig. Ook kun je bij de coffeefarm Victoria erg lekker lunchen: tip!


#5 Spot de vogel

Er zitten veel kleurrijke exemplaren. In de ochtend kun je twee uur lang met een vogelspotter mee en vaak heb je het geluk om een Toekan te kunnen bewonderen.


#6 Zwem

Ben je niet vies van een wandeling en in een conditie die redelijk op pijl is? Ga dan met een gids mee richting de watervallen. Dit kan vanuit Casas Viejas, maar deze watervallen waren zeker niet spectaculair. Het beekje van de Sierra Nevada waarin wij konden zwemmen bracht het kind in mij naar boven en dat was voor mij het leuke aan deze wandeling. Ik ben in het water gesprongen vanaf een boomstam en heb in een natuurlijke jacuzzi gezeten. Vanuit Minca kun je ook naar watervallen. Neem dan eerst de taxi naar het dorp, of ga voor een flinke wandeling naar het dorp voor de sportieveling.

#7 Te paard op pad

Voor de liefhebber, in Minca kun je ook ter paard een ritje maken. Hier geen foto van, want ik ben geen liefhebber.


Goed om te weten

Vlakbij Mercado Público in Santa Marta is een grote supermarkt. Die heb je in Minca niet.

Controleer van te voren ook of jij jouw verblijf in cash of met kaart moet betalen.
Meer Colombia? Lees het hier!

Of bekijk de foto's hier