Noord Thailand op de scooter: te gek!

Get your motor runnin', head out on the highway...”

Deze zinnen van Born to be wild heb ik elke dag in mijn hoofd en zing ik zelfs hardop. Niemand die het hoort. Ik zou willen zeggen dat dat komt door het geluid van ronkende motoren, maar een trip op de motor is een toekomstdroom die wellicht in Vietnam uit gaat komen. Deze trip zing ik op de scooter en soms besef ik mij pas later dat ik hardop aan het zingen ben en glimlach ik om mijzelf. Na twee weken strand ter zuiden van Thailand ben ik weer opgeladen voor het avontuur van mijn originele plan ten noorden van Thailand. Waar de meeste reizigers een bus of scooter pakken van Chiang Mai naar Pai, rijden mijn reismaten en ik onze versie van de Mae Hong Son Loop. Dat blijkt een goede beslissing.  Ben je op zoek naar praktische informatie over de Mae Hong Son Loop? Klik dan hier.

In Nederland wil ik absoluut geen scooter, daar pak ik sportief de fiets. In het noorden van Thailand is een scooter heerlijk en het laat mij beseffen waarom ik mijn motorrijbewijs heb. Het rijden hier geeft mij een kick en een brede glimlach. Ik pak de bochten zoals het hoort en het voelt als glijden, als een soepele dans over asfalt zonder angst. Het geeft geen gevoel van vrijheid, het is vrijheid.

Ik claxonneer geagiteerd naar trucks en busjes die gevaarlijk tijdens bochten op onze weghelft rijden en gebaar dat ze aan de kant moeten. Ook dat is de Mae Hong Son Loop. Bochten nemen kunnen velen hier niet, oordeel ik. Binnen de lijnen blijven is de kunst.

Via mijn spiegels houd ik nauwlettend in de gaten of ook mijn reismaten nog veilig zijn. Op verschillende plekken in Thailand ontmoet ik Jeroen, Oscar en Joany en voor een kleine week zijn zij mijn leuke reismaten. Ik rijd voorop in het blauw en de waanzinnige oranje stoet volgt soepel en dat ziet er te gek uit in mijn spiegels.   

De Mae Hong Son Loop in Noord Thailand, op een scooter

De meiden rijden in het bezit van een motorrijbewijs en de heren volgen ons. “Deze waarheid is niet de waarheid die ze thuis te horen krijgen”, aldus Oscar. Ik word gevraagd te navigeren, dat hoef je mij geen tweede keer te vragen. De mobiele houder wordt op mijn scooter geïnstalleerd, de backpack bevestig ik achterop en dan is het tijd voor bestemming onbekend. We hebben een richting en kijken waar wij die dag eindigen. Via mijn spiegels volg ik of iedereen het tempo kan aanhouden. En zo krijg ik van reismaat Jeroen al snel de toepasselijke en creatieve koosnaam Navigeerke toebedeeld. Alsof die al niet goed genoeg gevonden was, vroeg een gepensioneerd Nederlands stel mij later of Navigeerke op zoek was naar TomTom. Flauw of grappig? Ik kon het waarderen. 


Mijn hoogtepunten van de Mae Hong Son Loop per scooter


#1

Heel soms laat ik de oranje stoet kort achter mij, om later op ze te wachten. Inhouden lukt mij niet, deze uitdagende bochten moet ik pakken zoals zij bedoeld zijn. Met mijn hand op het gashendel hel ik van links naar rechts en weer terug naar links. De harde wind suist in mijn oren, mijn lippen worden schraal, het leven van menig insect eindigt met flinke snelheid bij de aanraking met mijn lijf, de koude schaduw geeft mij rillingen en de zon warmt mij weer op. Wij rijden langs open vlaktes met uitzicht, hobbelen over heuvels en wij ontwijken gaten in de weg. Geen moment is saai, dit is reizen zoals ik het wens!

De Mae Hong Son Loop in Noord Thailand, op een scooter

De Mae Hong Son Loop in Noord Thailand, op een scooter

De Mae Hong Son Loop in Noord Thailand, op een scooter

De Mae Hong Son Loop per scooter in het noorden van Thailand

#2

De oranje scooterstoet volgen is een andere beleving. Voor mij zie ik namelijk drie reismaten soepel voor mij uitrijden en dat maakt mij trots. Kijk ons vieren rijden over de heuvels en door de bergen van noord Thailand. Niet alsof wij dit al jaren doen, want het is mooi en indrukwekkend en gewoon zal dit nooit zijn. De eerste avond proosten wij op de de goede start zonder gewonden. Wij luisteren naar goede muziek en ik drink een welverdiende rum-cola die mij al snel laat lachen. Ja, het is de vermoeidheid, maar ook de gezelligheid en deze toffe trip die ik niet had willen missen.

De Mae Hong Son Loop per scooter, in het noorden van Thailand

De Mae Hong Son Loop per scooter, in het noorden van Thailand

#3

De omgeving is authentiek en de huizen lijken op die van de dorpen in Myanmar. Het voelt vertrouwd, omdat het herkenbaar is. Het is gaaf om wederom de niet toeristische kant te ervaren. Langs de grote weg vind je af en toe een tankstation en later navigeer je van tank naar tank, op zoek naar een die het doet. De mooiste zijn de pompstations. Hoeveel liter? Even pompen en tanken maar.


#4

Zitten op een scooter, het gashendel aandraaien, navigeren, stoppen om te tanken, dat noem je hard werken en hard werken wordt uiteindelijk beloond. Voordat wij onszelf belonen, overnachten wij bescheiden. De eerste nacht hebben wij twee mooie grote kamers, en de tweede nacht in Mae Hong Son kloppen wij aan bij een guesthouse met een restaurant. De eigenaresse blijkt al snel een pleaser in hart en nieren. Gastvrijheid wordt gewaardeerd, maar het kan ook teveel zijn. De dame herhaalt alles met grote regelmaat en dit doet zij met lange, zéér lange uithalen.


Zo is er: 'free coffee and theaaa'  En wordt er gevraagd: 'do you like spicyyyy?'

Elke dankjewel klinkt als: 'Khop Khoen Khaaa' En is alles wel 'okeee?'

Willen wij ontbijten? Dan is er 'breakfast until theeeeeen'. De dame neemt afscheid met 'please come back sooon', waarop reismaat Joany tactisch antwoordt: have a nice day! Khop Khoen Kha klinkt onder ons vieren nooit meer hetzelfde.


En zo vertrokken wij richting onze beloning voor alle kilometers tot dusver. Even geen bescheidenheid, maar meer van het kaliber decadent: badjas en slippers van het hotel aan en paraderen van het ene naar het andere zwembad.


De Mae Hong Son Loop per scooter in het noorden van Thailand


#5

Wat had ik veel gemist als ik deze tour niet had gedaan, maar rechtsreeks naar Pai was gereden met de bus. Ik heb de meest bijzondere plekken gezien en hieronder laat ik er een paar zien die ik niet had willen missen:


Koffie drinken aan de overkant van de Bamboo Bridge in Mae Hong Son:


Van het gebaande pad afslaan en lunchen met uitzicht:

Wil jij weten waar deze lunchplek is? Kijk dan hier


Rondrijden zonder uitgestippelde route in Pai:

En de mooie rotspartijen van Pai Canyon:

De Mae Hong Son Loop per scooter, in het noorden van Thailand

Het was een rit om nooit te vergeten, mede dankzij Joany, Jeroen en Oscar: bedankt!


Ik ben naar Laos,

Geerke