Palomino en CostañoAan het strand

Palomino is een heel klein dorp en ligt aan de rand van het asfalt van de hoofdweg. De zandpaden leiden je via huisjes en hotels richting het strand. Palomino is vanwege de mooie ligging aan het strand voor veel reizigers de uitvalbasis na de inspanningen van de lost city track 'La Ciudad Perdida'. Met de benen omhoog genieten van de temperatuur, zon en een zwembad als je geluk hebt.


De Lost City Track heb ik achterwege gelaten, maar zelfs dan is dit een prima plek om tot rust te komen. Af en toe brengt de moto-taxi nieuwe gasten, backpackers ontmoeten elkaar in hostels of hotels en de keukens van de enkele kleine restaurantjes draaien op volle toeren.

De golven van de zee zijn hoog en de stroming is sterk aan de Caribische kust, zo ook in Palomino. Ik heb tijdens mijn verblijf geen duik kunnen nemen vanwege deze ruige zee. In juli / augustus kan het wat grijzer zijn en het strand wat zwarter.

Vervoer

Vanaf Santa Marta is het gemakkelijk met de bus. Neem de bus naar Palomino vanaf Mercado Público in Santa Marta. Mercado Público ligt tussen Calle 11 en Calle 12. Via de app maps.me is de opstapplaats Mercado Público in Santa Marta zo gevonden. Je kunt zelfs 'Bus to Tayrona/Palomino' intypen en je ziet waar je moet zijn. Je stapt in en de assistent van de chauffeur komt na een tijd het ticket met je afrekenen.

De bus komt tijdens deze rit ook langs de bekende entree van Tayrona Nation Park. Ik besloot eerst naar Palomino te gaan. Het ligt namelijk verderop en op de terugweg stop en verblijf ik rondom het Tayrona Nation Park.


Eenmaal in Palomino aangekomen met de bus ben ik naar mijn hotel gelopen, omdat het dichtbij was. Doe dit niet na. Neem een moto-taxi, een leuke en betere ervaring. Deze ervaring deed ik op tijdens de terugweg. Maak van te voren een prijsafspraak. Met de rit op de moto-taxi zweet je een stuk minder dan ik en dat is een stuk aangenamer aankomen bij het hotel. Met backpack en dagrugzak was het net te ver en met een rolkoffer door het zand is sowieso geen optie.Goed om te weten

Er is geen ATM (pinautomaat) in en omstreeks Palomino. Bij de meeste slaap- en eetgelegenheden moet je met cash betalen. Daarnaast wordt dit gedeelte van Colombia soms enkele uren afgesloten van stroom, waardoor een pinsysteem niet werkt. Gok er niet op, neem voldoende cash mee. Als het goed is wordt dit ook aangegeven in de reservering van je hotel.

Verwacht geen centrum en geen kleine supermarkt. Er zijn enkele winkels waar vooral chips en drankjes worden verkocht.

Een mooie zonsondergang kijken is ook hier aan te raden, maar anders dan anders gaat de zon hier niet onder achter de zee. Neem wel een zaklamp mee voor de eerste meters terug naar je verblijfplaats. Colombia is rijk aan straathonden en ik ben geen held met straathonden, al is mij in vijf weken Colombia niks overkomen. Nou ja, behalve bijna huilen van angst om die beesten, waar reismaatjes dan vermakelijk (en terecht) om konden lachen. Toen mijn ogen na de zonsondergang nog niet gewend waren aan het donker hoorde ik veel geblaf en toen had ik graag even een lamp gehad.Wat te doen?

Tuben over de rivier: met een grote rubberen opblaasband uren met de stroom mee op de rivier dobberen. De zon is sterk in Colombia, dus vergeet je deze dag niet in te smeren. In ieder hostel en hotel kunnen ze je informeren over het tuben in Palomino.Ben je op vakantie of langer op reis, dan zijn een paar dagen strand nooit een verkeerd idee. Vergeleken met een kustplaats als Rincon del Mar heeft Palomino meerdere fijne eetplekken. Als verblijfplaats koos ik voor een hotel met een zwembad, want de zee is hier wild en minder geschikt om in te zwemmen. Van mede reizigers hoorde ik positieve verhalen over hostels in de buurt.


Costaño

Palomino was relaxed, maar stiekem was ik jaloers op de foto's die reismaatjes mij stuurde vanuit Costaño Beach. Reizigers en vrienden hebben mij verteld over Costaño. Na mijn verblijf in Tayrona NP zag ik via de app foto's voorbij komen van Costaño. Vrienden die in een hostel aan het genieten waren aan een heel mooi strand. Als ik daar zou zitten, zou ik niet naar Tayrona NP gaan maar daar blijven.
Meer Colombia? Lees het hier!


Of bekijk de foto's hier