Buiten de gebaande paden in Colombia


Leuk dat je nieuwsgierig bent naar de minder bekende kant van Colombia. Je kent wellicht de mooi aangeklede dames die paraderen over de straten van Cartagena in Colombia. Kleurrijk, fruitig en mooi, maar puur een toeristische attractie. Daar heb ik niks tegen, maar ik heb er ook niks mee. Ik word er ongemakkelijk van en bedank vriendelijk of duik snel een steeg in wanneer ze mij proberen te verleiden voor het maken van een foto. Nee, ik ben niet dat type toerist, dat laat ik liever aan dat type over, wie dat type ook mag zijn. Daarom liet ik Cartagena snel achter mij en vertrok ik naar een meer authentieke plaats aan de kust. Hier meng ik mij tussen de bevolking en neem ik de onderstaande foto's zonder dat er medetoeristen in de rij staan om dezelfde foto te maken.


Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre
Ik neem deze foto's zonder dat er medetoeristen in de rij staan om dezelfde foto te maken.

Rincon del Mar

In Rincon del Mar zijn weinig voorzieningen, omdat je er niet met de bus kunt komen.

Je bereikt het dorp al stuiterend en scheurend per moto-taxi over een onverharde weg met een chauffeur die precies weet hoe hij deze straten de baas moet zijn. We denderen in een rap tempo door, waardoor de klep van mijn helm elke keer omlaag schiet en ik hier stiekem om moet lachen aangezien dit er grappig uit moet zien. Het zijn van die momenten waarop ik denk: "Mijn vrienden zouden mij nu eens moeten zien zitten." Als we vallen heb ik echt een groot probleem wat betreft de huid op mijn benen, of wat er dan van over is, maar we vallen niet en ik houd van dit spannende ritje. Maar misschien is een lange broek wel een aanrader. Voorafgaande aan mijn bezoek haakte ik bijna af, vanwege het zien van beren op de weg: Hoe? Waar? Wat? Nou beste reizigers, in het echt is het altijd zoveel makkelijker dan dat onnodige gepieker vooraf. Dat kan ik makkelijk zeggen achteraf. Doe daar je voordeel mee en gebruik daarom mijn praktische tips onderaan dit artikel.

In Rincon del Mar struin ik over het strand, want dit is een korte strandvakantie tijdens mijn reis. Helaas begint mijn verblijf met regen en onweer: "Wat doe ik hier?" Aangezien een strandvakantie aanzienlijk aangenamer is met wat zon. Het weer in Colombia is moeilijk te voorspellen en de vooruitzichten op de app geven weinig informatie. Een bewolkte lucht kan binnen 10 minuten opgeklaard zijn en andersom. Probeer het regenseizoen wel te vermijden, zodat je meer kans hebt op zon. Dat is toch wel een must voor je verblijf aan dit rustige strand.


Waar ik de eerste nacht dacht: ‘Waarom ben ik hier, ik wil weg’, ben ik uiteindelijk met tegenzin weggegaan. Ondanks de eerste dag met regen besloot ik te blijven en om door de zure appel heen te bijten. Want wat zeur ik? Die zure appel is in Nederland, zonder dit fantastische uitzicht, nog zuurder. Ik heb het geluk (en de ballen) om alleen door Colombia te reizen en ik wil weg omdat het even moeilijk is? Niet alles is altijd leuk en plezierig en ook daar moet je doorheen tijdens het reizen. Ik vind het belangrijk om dit te delen, misschien helpt het om te lezen dat je niet de enige bent. Uiteindelijk ben ik gebleven en dat was een top beslissing. Er is hier bijna niks en dat vond ik hemels. Wat je ziet op mijn foto's, dat is zoals het is. Ongerept en tussen de locals. Ik struinde over het strand, kon zonnen in mijn eentje, ongestoord een boek lezen, kijken naar vissers, genieten van vliegerende kinderen, misselijk worden in een hangmat (ben ik de enige met die afwijking?), een biertje halen bij de kleine winkel en een praatje maken met de mensen en medereizigers.


Uiteraard heb ik alle praktische tips voor je onderaan dit artikel geschreven.

De straten van Rincon del Mar, een vissersdorp in Colombia.

De straten van Rincon del Mar, een vissersdorp in Colombia.

Wat maakt het authentiek?

In hartje Rincon del Mar zie je geen overdaad aan opgepoetste hotels, maar kleinschalige hostels tussen de huizen van de bevolking.

Er is geen supermarkt, in plaats daarvan zijn er kleinschalige winkels. Het is aan te raden om vanuit San Onofre wat boodschappen mee te nemen, maar niet teveel. Het is goed dat de lokale bevolking van Rincon del Mar kan verdienen aan het toerisme.  

Het is zoeken naar een restaurant, waardoor een hostel met keuken een aanrader is, of een slaapplek waar er voor jou wordt gekookt. Loop via het strand, in plaats van via de straat. Aan de zijde van het strand zitten namelijk de restaurantjes. Aan vis is er geen gebrek in dit vissersdorp. Als je weet hoe je een kreeft, een langoustine of vis moet bereiden, dan koop je deze aan het strand waar de vissers rondlopen met de dagvangst.

In plaats van een supermarkt zijn er winkels met een klein assortiment en koop je vis rechtstreeks van de vissers
Strandleven in vissersdorp Rincon del Mar, Colombia, San Onofre

Houd je van luxe en voorzieningen binnen handbereik? Dan is Rincon del Mar geen strandplek voor jou. De Wifi is vaak traag bij alle hostels en soms valt de stroom uit, zo is het leven in Rincon del Mar. Zoek je naast of in plaats van Palomino of Tayrona meer rust en een plekje op het strand voor jezelf? Dan ben je vanaf Cartagena 2,5 uur verwijderd van een mini paradijs.


De beloofde praktische tips

#1 Geldzaken

In Rincon del Mar is geen ATM. Vaak moet je je verblijf cash betalen, neem dus voldoende contant geld mee vanuit Cartagena of San Onofre. Zoek vooraf uit hoe duur je verblijf is en wat een trip naar de eilanden kost. Het duurste gerecht in het restaurant bedraagt 25.000 COP. Ga je zelf koken? In dat geval zijn de winkels goedkoper dan de kleine supermarkten die je al tegen bent gekomen.


#2 Boodschappen

Er is geen supermarkt en de verse groenten en fruit zijn schaars. In plaats van een supermarkt zijn er kleinschalige winkels, daarom is het aan te raden om vanuit San Onofre wat boodschappen mee te nemen. Maar support de lokale bevolking en neem niet alles mee.


#3 Vervoer

Let op: vanaf Cartagena reis je eerst naar de plaats San Onofre. Deze rit duurt twee uur. Vanaf San Onofre ga je het laatste stuk van 30 minuten per moto-taxi naar het strand van Rincon del Mar. Ongeveer 10 kilometer vanaf het centrum van Cartagena ligt Terminal del Transportes. De taxi van het centrum naar deze terminal  kost ongeveer 30.000 COP (8,50 euro). Je loopt hier naar binnen en zoekt het loket van busmaatschappij Brasilia of Torcoro. Met Brasilia kun je voor 20.000 COP naar San Onofre. Met Torcoro betaal je 30.000 COP naar San Onofre, dan ga je met een kleinere bus. Beide ervaringen zijn goed. Boek geen andere bus, want dan kun je er heel lang over doen in plaats van twee uur.

Zoals ik net beschreef ga je vanaf San Onofre het laatste stuk per motortaxi naar het strand voor 5.000 COP. Vertel de naam van je hostel of hotel en voor je het weet, scheur je richting de zee, achterop een brommer. Waar moet je opstappen voor een moto-taxi? Wees gerust, deze komen vanzelf naar je toe. Ik kon niet eens rustig de bus uit. Onderhandelen is een must, want 5.000 COP is al een toeristenprijs en hoog genoeg.


#4 Excursies

Rincon del Mar ligt gunstig tegenover de eilanden, terwijl het vanaf Cartagena een lange tocht is. Rincon del Mar is daarom een goed vertrekpunt richting de Islas de San Bernardo, de eilanden van San Bernardo. Je kunt op dagtour of op een meerdaagse tour. Het is zonde om Rincon del Mar enkel als vertrekpunt te zien. De stranden hier zijn rustig. Eenmaal in San Bernardo kun je ook per boot terug naar Cartagena in plaats van terug te moeten naar Rincon del Mar. Het is geen must om de bus terug te pakken. Ik ben wel met de bus gegaan, omdat ik héél zeeziek kan worden.

In de avond kun je mee met de vissersboot op plankton-tour. Plankton zijn organismen in de zee en sommige geven licht, wat je tijdens deze avondtour mooi kunt aanschouwen. Deze tours kun je boeken bij de hostels die praktisch aan elkaar grenzen, of bij de vissers.

Ook duiken kun je hier oppakken. Wil je bijvoorbeeld op een Padi open water course? Dan is dat mogelijk. Zoek de lokale duikschool in Rincon del Mar op voor meer informatie. Ik ben veel reizigers tegengekomen die hier aan het studeren en oefenen waren voor het duiken.

Meer Colombia? Lees het hier!

Of bekijk de foto's hier