Roadtrip Schotland: wat je niet mag missen.On a Trip in een auto door, voornamelijk, het westen van Schotland. Hier wandel je over de velden van het historische Glencoe, de adembenemende Quiraing, ga je op bezoek bij de woeste Old Man of Storr en ontdek je wellicht het monster van Lochness bij Inverness.

Veel mensen gaan voor de kastelen, maar mijn reismaat en ik gaan voor een week natuur. Ruig, ongerept en historisch. Kijkend over het glooiende landschap lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan en verwacht ik ieder moment een Schot ter paard die zijn zwaard heft om zijn land te verdedigen tegen outlanders.


Op het vliegveld van Edinburgh is het makkelijk om een busticket naar het centrum te kopen. De aftrap van deze roadtrip is in de hoofdstad Edinburgh en voor een authentiek verblijf slaap je in Old Town: Edinburgh’s oudste gedeelte. Hoge statige gebouwen, veel heuvels en trappen in Old Town. Edinburgh Castle prijkt aan de top van Old Town, een populaire en daarom ook een toeristische attractie. Ontkomen al veel toeristen lukt niet altijd maar ik ga niet met ze naar binnen om het kasteel te bekijken. Ik vind de buitenkant meer interessant en eigenlijk vooral het uitzicht. Het kasteel geeft namelijk een mooi uitzicht over de stad.

Old Town, Edinburgh's oudste gedeelte., Uitzicht over Old Town, vanaf het kasteelplein in Edinburgh

Glencoe & Fort William

Over een week komen mijn reismaatje en ik terug in Edinburgh, maar nu stappen wij in onze huurauto. Aan onze auto is absoluut niets historisch. Voor iemand zonder auto in Nederland valt dit toch onder de categorie patserwagen, maar met het weer hier vinden wij een goede wegligging belangrijk.


Via het Loch Lomand & the Trossachs National Park rijd je een mooie route richting Glencoe. Glencoe is de meest beroemde vallei van Schotland, waar in de 17e eeuw een bloedbad heeft plaatsgevonden. Die kennis maakt deze plek nog mystieker dan het er al uitziet. Wij rijden door de vallei, the Pass of Glencoe, en vallen van de ene in de andere verbazing. Ruig en steeds hogere heuvels. Wat kan ik intens genieten van tripjes als deze, geen pen kan beschrijven hoe het er hier uitziet en wat ik hierbij voel. Wij rijden langs de Three Sisters, drie grotere heuvels en vervolgen deze weg naar Fort William waar wij twee nachten slapen. Natuurlijk moet je ook wandelen in Glencoe en dat doen wij morgen. Voor nu doen wij alvast grote inkopen voor de komende dagen en arriveren in ons hostel in Fort William, waar wij een eigen kamer hebben geboekt. In de avond gaat de haard aan en draaien wij plaatjes op de platenspeler. Wij kletsen met een Nieuw-Zeelandse jongen die in Canada woont (best of both worlds) en met een Schot die je vanwege zijn accent amper kan verstaan, behalve zijn pure Schotse stopwoord “Aight”. We drinken een Bevvy (Schots voor alcoholisch drankje) in deze setting: I love it, aight!Niet geheel onbelangrijk om te noemen: in Fort William valt de meeste regenval van de hele UK. En als je denkt dat het meevalt, het valt niet mee! Ik heb geleerd van Ierland en ik ben mega blij met mijn wind- en regenjack. Vandaag gaan wij weer en wind proberen te trotseren bij Glencoe voor de wandeling Hidden Valley. Klinkt magisch en het maakt mij nieuwsgierig. De route heb ik na een tip van anderen opgezocht op Walk highlands. Met de kennis dat de James Bond film Skyfall hier deels is opgenomen, parkeren wij onze auto (die van James Bond himself had kunnen zijn) en stappen als twee Bond-girls uit onze auto. Alleen dan verpakt in een regenjack met capuchon op. En vergeet die wandelschoenen niet! Met de “deze regen stopt ons niet mentaliteit” beginnen we aan de wandeling. Na 10 minuten zijn onze broeken Drookit (Schots voor doorweekt) en het Bond-gevoel is ver te zoeken, het is eerder een Mission Impossible. We besluiten met spijt maar met verstand om te keren. Deze vallei schijnt een plaatje te zijn, maar het regent dat het giet en wij kunnen niet veilig en prettig verder. Ik lees graag wie van jullie wel het geluk had en wat jij er van vond.


Glenfinnan

Vanaf Fort William rijden wij op Eerste Kerstdag op en neer naar Glenfinnan. Het is een mooie rit. Bij Glenfinnan heb je links Loch Shiel en het Glenfinnan-monument en rechts het Glenfinnan-viaduct, die je ziet na een kleine klim vanaf het parkeerterrein. Een spoorlijn met een mooie boogconstructie tegen een ruig landschap. Ik kijk geen Harry Potter films, maar het viaduct is vanwege de schoonheid gebruikt voor een van de films. Het is een mooi gezicht, maar nog mooier vind ik het uitzicht over Loch Shiel, omringd door de heuvels. Het doet mij denken aan het Killarney NP in Ierland en ik sta even stil bij dit prachtige meer en de rust. Als de trein over het viaduct rijdt, probeert de machinist altijd even te stoppen om je te laten genieten van het geweldige uitzicht.

Het stille water met hierin de weerspiegeling van de heuvels, de kleuren… weer word ik overvallen door een gevoel van magie en dat gevoel blijft aan wanneer wij onze weg vervolgen richting The Isle of Skye. Wij willen eigenlijk met het pontje naar het eiland, maar zagen vooraf dat het niet kon in verband met de feestdagen. Met de juiste muziek en een vriendin die dezelfde passie deelt, verschijnt er kippenvel op mijn armen van dit natuurgeweld, waanzinnig vind ik het.


The Isle of Skye

Over de Skye Bridge kom je op The Isle of Sky met de Quiraing en The Old Man of Storr.

En dit, de Quiraing, overtreft alles wat ik tot nu toe in Schotland heb gezien. Kies een dag met helder weer, ga erheen, wandel en verwonder. Heuvels, bergen, vele kleuren en uitzicht over meren: fantastisch, aight! Helaas was ik nog niet in het bezit van mijn goede camera, maar toch geeft het een aardig beeld.


Old Man of Storr

Vanaf Quiraing nemen wij niet dezelfde weg terug, wij navigeren richting Portree en via de kust rijden wij naar onze tweede en laatste wandeling: Old Man of Storr. Deze hike is wat pittiger en het duurt even voordat wij de rotsformatie naderen. Tijdens onze tocht begint het te sneeuwen. Aangezien ik een groot liefhebber ben van deze witte kristallen, voel ik mezelf weer even kind. Wat zou ik hier op die berg graag een sneeuwballengevecht willen starten…

Als ik vooruit kijk zie ik de grote rotsen uit de witte sneeuw steken, het landschap rechts van mij is oranjebruin en achter me zie ik bruine heuvels rondom Loch Leathan. Verderop de oceaan: indrukwekkend. Dit moet je met eigen ogen gaan aanschouwen. Wij sluiten deze topdag af in Portree met een welverdiende Bevvy!Lochness & Edinburgh

Ik wilde via de noordelijke route rijden naar de plaats Lochness, vanwege een grotere kans op het ontdekken van wildlife, maar de Schotse inwoners adviseren ons de zuidelijke route te nemen in verband met de sneeuwval. Helaas geen Schots wildlife voor ons op Skye. Maar de mythe rondom het monster van het meer ‘Loch Ness’ biedt ons de kans om toch iets te ontdekken. Het blijft helaas bij een knuffel als souvenir voor mijn liefste neefjes. Lochness is alweer het einde van onze rondreis. Wij maken na een nachtje slapen in Lochness nog een wandeling in een dorpje in de buurt en rijden dan terug naar Edinburgh. Deze keer slapen wij aan een heel andere kant van Edinburgh, in de wijk Stockbridge. Een culturele en meer artistieke wijk wat ik geweldig vind. Conceptwinkels, boetiekjes en goede koffietentjes en restaurants. Hier ben je wel even zoet. Omdat mijn bezoek aan Ierland en Schotland zo dicht op elkaar zaten, kreeg in veel vragen over welke mijn favoriet was. Maar je kunt deze parels niet vergelijken. Ierland heeft de sfeer, waar je ook bent! En Schotland heeft de Isle of Skye.