Solo de wereld in


Geerke on a trip, soloreizen, solo, reizen, backpacken, wereldreis, on a trip, Geerke, backpacken

Het gaat gebeuren

Ik verlaat de herfst en winter van Nederland en zoek het avontuur op in het oosten.

Heerlijk om voor een keer de donkere maanden over te slaan. Ik start in Sri Lanka en verheug mij erop om een nieuwe cultuur te gaan beleven, want in deze hoek van de wereld ben ik nog niet geweest. Na Sri Lanka duik ik voor een langere tijd de bergen van Nepal in. Hier ontmoet ik vrienden die ik vorig jaar in Colombia heb ontmoet. Dat dat zo loopt is toch te gaaf voor woorden? En wanneer ik er klaar voor ben ga ik naar Myanmar. Er staan meer landen op mijn wensenlijst, want ik ga een flink aantal maanden rondtrekken. Maar hoelang ik precies in een land ben, dat laat ik over aan het moment. Dat is voor mij het echte reizen.

De aanstaande reis is er beslist niet een om mijzelf te leren kennen. Nee, ik ken mijzelf voldoende om vol vertrouwen en met een brede glimlach de reis tegemoet te gaan.


Waarom ik reis

Mijn leven ziet er anders uit dan het plaatje dat als standaard wordt omschreven wanneer je halverwege de dertig bent. Anders, maar best vet met deze plannen vind je niet? Veel vrienden hebben relaties, jonge kinderen of kinderplannen en in tegenstelling tot hen maak ik reisplannen. Dit is voor mij net zo belangrijk, al wordt dat weleens onderschat of wordt eraan voorbij gegaan. Ik ben heel erg blij voor mijn vrienden en ik geniet mee met hun geluk en andersom vinden zij het te gek wat ik ga doen. Dit is nu mijn leven en ik kies bewust om iets te doen wat mij nu gelukkig maakt. Wij bewandelen allemaal een pad waar wij hopelijk achter staan en maken stappen die goed voelen. Ik hou van spontaniteit en vrijheid en ik heb daar nu, na jaren trouwe dienst als betrokken leerkracht, behoefte aan en ik heb er de ruimte voor. Dat is niet geheel onbelangrijk. Ik maak deze reis niet om gelukkig te worden.

Ik stap als een heel gelukkige vrouw het vliegtuig in om zeven of acht maanden lang vooruit te kijken en nieuwsgierig te zijn.

Mijn reis is dus absoluut geen vlucht van de gesettelde wereld om mij heen, maar een droom die voor een tweede keer uitkomt. Het woord vlucht voelt als een belediging. Ik heb gekozen om tijdelijk iets te doen wat mij heel gelukkig maakt en kiezen we niet allemaal voor geluk? Dat doen wij allemaal op onze eigen manier.

Even geen drukke baan en geen grote verantwoordelijkheid. Het wordt vooral ontspannen, ontdekken en ook nadenken over wat ik ga doen als ik terug ben. Maar niet teveel plannen, want daar geloof ik niet in. Ik kies mijn pad en volg dat pad en waar dat eindigt.....

Geerke on a trip, soloreizen, solo, reizen, backpacken, wereldreis, on a trip, Geerke, backpacken

Keep moving on the path, holding on to mine (War on Drugs)

Samen reizen

Ierland zette de trend en Colombia heeft het vuur definitief ontwaakt. Zou ik ook alleen gaan reizen als ik nu een relatie had? You never know! Ik doe graag mijn eigen ding binnen een relatie, omdat dat voor mij werkt, dus waarom niet een eigen vakantie? Als leerkracht ben ik vaker dan gemiddeld vrij en dan ga ik zeker niet thuisblijven als ik een budget heb voor een vakantie. Ik zou absoluut samen vele reizen willen maken, maar daarnaast ook in mijn eentje gaan.

Heel belangrijk: vergeet goede vrienden niet, mijn beste investering! Ook al zeg ik ze nu een aantal maanden gedag, belangrijk zijn ze zeker. En aangezien we niet in het stenen tijdperk leven en bijna overal internet tot onze beschikking hebben, zou totale verwaarlozing van vriendschappen wel mee gaan vallen.

Non-stop wifi en elke dag bereikbaar zijn is zeker niet mijn streven deze reis (sorry, not so sorry).

Er zijn vrienden waarmee ik heel goed op vakantie kan, een citytrip mee kan maken of lekker mee kan genieten van een weekend in de natuur. Ik heb al veel geslaagde tripjes samen kunnen maken. En ik verheug mij nog op de tripjes die komen gaan. Ik fantaseer bijvoorbeeld over een lang weekend Ardennen met een hele groep. Racefietsen mee, huis met zwembad, vele wandelingen, alle kinderen samen, avonden bij de BBQ met flessen wijn en een kaasplank toe. Dat dus! En die vrienden weten ook wie ze zijn. Rond april/mei ben ik terug, dus boek maar vast.

Ook ging ik graag op reis en op vakantie met mijn ex en had ik destijds nooit bedacht dat ik ooit ook alleen zou gaan en vooral het alleen reizen leuk zou vinden. Ik denk ook niet dat hij dat had verwacht, maar wel dat ik dat zou kunnen. Dat wist hij misschien eerder dan ik.

Geerke on a trip, soloreizen, solo, reizen, backpacken, wereldreis, on a trip, Geerke, backpacken

En dan nu solo

Vakanties en korte tripjes vind ik gezellig om samen te ondernemen. Maar tijdens reizen, een langere tijd weg zijn, wil ik volledige vrijheid ervaren. De vrijheid om zelf een accommodatie te kiezen en de vrijheid om uit te geven wat ik wil uitgeven.

Liever een hutje met een kampvuur en gezelschap, dan airco in een marmeren hotelkamer met WiFi.

Ik ben geen luxepaard, als het maar schoon en vooral gezellig is. Ik eet liever bij een lokaal restaurant dan in een sterrentent. Al helemaal als de bevolking van dat land zelf niet veel te besteden heeft. Geven en nemen hoort erbij als je samen reist, tot een bepaald niveau. Als je reist is het dus heel belangrijk dat je op hetzelfde niveau zit. Dat heb je meestal met je partner (als je gelukt hebt ;) ). Als het even kan, wil ik mijzelf niet teveel aanpassen aan een reismaatje wanneer ik voor een reis heb gespaard en lang heb moeten reizen. Op reis, zoals in mijn accommodatie, kom ik vaak gelijkgestemden tegen. Met deze mensen besluit ik, heel spontaan, om samen een dagtrip te doen, of een toffe bergwandeling, samen uiteten te gaan of een biertje in de avond te drinken. En soms reizen we zelfs een stuk samen verder.

Deze momenten zijn wat mij betreft goud waard en deze momenten liggen voor mij in het verschiet.


Lieve mensen, ik ga 'On a Trip' 2.0


"Soloreizen geeft je de wereld, en wie het goed met zichzelf kan vinden, is nooit een dag alleen."

Goede quote van Liesbeth Rasker, auteur van het boek Solo Reizen

Meer zien en meer lezen?

Klik hier voor: Alle Blogs

Klik hier voor: OnaTrip Instagram

Klik hier voor: Reisfoto's