Valle de Cocora: 2 tips!


Welkom in Bosque De Palmas, het bos van palmbomen! Je ziet palmbomen aan het strand, palmbomen langs de boulevard en palmbomen op een onbewoond eiland. We zien ze vaak in deze context, maar in Valle de Cocora staan de torenhoge palmbomen tussen prachtige groene heuvels zonder een zee in de buurt.


Valle de Cocora Salento in Colombia

Valle de Cocora Salento in Colombia


#1 De route

Ga aan de start van de hike direct rechtsaf, maak de hele pittige klim omhoog en eindig als beloning bij de palmbomen." 


Parar! Dat betekent in Colombia Stop! Begrijpelijk dat het na een intensieve hike een prachtige beloning is om te eindigen tussen de palmbomen. Want die beloning verdien je na al die druppels zweet en dat klimmen. Voel je een maar aankomen? Goed aangevoeld! Bij goed weer ga je niet rechtsaf bij het hekje, maar loop je rechtdoor en ga je pas rechtsaf bij de eerst volgende bemande entree die je tegenkomt. Waar je ook start, je moet een kleine bijdrage betalen bij een geimproviseerde entree, vandaar dat er iemand staat. Wat onbewolkt is kan binnen no-time wel bewolkt zijn in Colombia. Dus is het in de ochtend helder, dan is het verstandig om te beginnen bij de palmbomen. Enorm zonde om na een lange hike, ongeveer 12 kilometer, aan te komen en de toppen niet te kunnen zien vanwege mist of bewolking. Kies dus wijs. Ik heb dat gedaan en had alle energie om te genieten van deze mooie plek en ik leek een van de enige. De anderen waren na tien minuten al uit het zicht. Prima voor mij, want van massa-toerisme is hier nog geen sprake: heerlijk!


Omdat velen de hike beginnen bij het eerste hekje rechtsaf, is het daar een stuk drukker. Het duurt wel even voordat iedereen de 11 kilometer wandelen tot aan de bomen afrond, dus hadden ik en mijn reismaatje het palmbomenrijk alleen.


Nadat ik afscheid had genomen van het uitzicht over de palmbomen vervolgende ik de hike en kwam toen zeer vermoeide reizigers tegen die de route andersom hadden gedaan. Mijn hike begon de eerste zes kilometer op een goed te bewandelen breed pad, wel pittig voor de benen maar met stabiele ondergrond. Mijn afdaling ging over grote keien en is vele malen steiler. Wat ik als afdaling mocht maken, hebben velen moeten klimmen. Weer een goede reden om te beginnen bij de vallei, maar de keuze is aan jou.#2 Neem de tijd

Ook ik hoorde bij de groep mensen die na 10 minuten alweer verder aan het wandelen waren. Het verschil is dat ik meteen spijt had en weer ben omgekeerd. En daar heb ik alles behalve spijt van. In plaats van 10 minuten heb ik een uur doorgebracht in de vallei. Ik heb gefotografeerd en ik heb stil gezeten in het gras om deze mooie omgeving in mij op te nemen. Er was he-le-maal niemand. Wat je op mijn foto's ziet is de werkelijkheid. Er stonden geen mensen te dringen of in de rij voor hetzelfde plaatje. Ik ben bang dat het de komende jaren staat te gebeuren, maar ik was het voor. Jij hopelijk ook!


Valle de Cocora Salento in Colombia

Valle de Cocora Salento in Colombia

Valle de Cocora Salento in Colombia


Meer Colombia? Lees het hier!

Palomino en Costaño

Hype of parel? Ontdek het in Tayrona National park

Minca: een tropische, groene, Colombiaanse droom

Salento

Buiten de gebaande paden: Rincon del Mar

Of bekijk de foto's hier