Wales: 4 mooie en sportieve aanbevelingen
Snowdonia National Park vind ik een sportieve aanrader. Uitzicht over ruige bergen, vergezichten, een meer dat je telkens vanaf een andere hoek bekijkt, goed te bewandelen en prachtig. Er zijn diverse routes en zelfs de top van de berg Snowden is te bereiken: the hard or the easy way. De keuze is aan jou.


Newborough strandwandeling, Wales

#1 Snowdonia, Pen-Y-Pass

De Pen-Y-Pass is een bergpas en om hier te komen rijd je naar Gwynedd, het noorden van Wales. Deze bergpas ligt in Snowdonia National Park, vernoemd naar de berg Snowden. Na een hike is het prettig om in de buurt te overnachten, zoals in Llanberis. Vanuit Llanberis kun je tevens gebruik maken van een Shuttlebus die je naar de Pen-Y-Pass brengt: Caernarfon 1.


Kom je met de auto en wil je aan de voet van de Pen-Y-Pass parkeren? Dit kan op het parkeerterrein. Een herkenningspunt (naast de bordjes) is het Youth Hostel dat er direct tegenover staat. Pen-Y-Pass staat goed aangegeven, maar de parkeerplekken zijn beperkt en het staat hierdoor snel vol. 5 kilometer terug kun je ook parkeren en dan ga je gemakkelijk met de shuttlebus genaamd Caernarfon 1 richting de Pen-Y-Pass. Goed om te weten: zorg voor voldoende kleingeld, want in Wales betaal je bijna overal parkeergeld en moet je bij de meeste parkeermeters en in de bus met muntgeld betalen.


Snowdonia stond bovenaan mijn wensenlijst van bezienswaardigheden in Wales. Hier wandel je de mooiste routes en kun je tevens ook met een kabelbaan omhoog, maar niet vanaf de Pen-Y-Pass.

Vanaf de Pen-Y-Pass kiezen wij de route Minerstrack & Pygtrack. Een ronde van ongeveer 9 kilometer, wij deden hier vier uur over. De route gaat van vlak, vals plat, tot aan een flinke klim. En zelfs van een strak blauwe hemel met een warme zon, tot aan bewolking en een regenbui. De hike in Snowdonia is divers en dat maakte dat wij geregeld van kleding moesten wisselen. Trui aan, trui uit, windjack open, windjack dicht. Het advies luidt daarom: draag een thermoshirt en een windjack.. Dat wij geluk hadden met het weer staat als een paal boven water, geniet mee van deze ongefilterde versie van de Minerstrack en Pygtrack in Snowdonia National Park.


Pen-Y-Pass Minerstrack in Snowdonia National Park in Wales.

Pen-Y-Pass Minerstrack in Snowdonia National Park in Wales.
.#2 Newborough strandwandeling

Op een mistige ochtend met blijvende wolken volgens de weersvoorspelling is het zonde om naar de top van Snowden in Snowdonia te gaan, zonder te kunnen genieten van het uitzicht over dit National Park. Vandaag helaas geen Snowden, maar Wales heeft genoeg outdoor activiteiten te bieden en daarom maken wij een strandwandeling langs de kust van de Isle of Angelsey aan de Noordkust van Wales. Isle of Angelsey is het grootste eiland van Wales. Wij gaan naar het strand bij Newborough, dat ligt aan het gelijknamige Newborough Forest, de leefplek voor vele eekhoorns. Voor het behoud van dit bos betalen wij een kleine entree om verder te mogen rijden naar het parkeerterrein. Dit gedeelte van Wales is geschikt voor kitesurfers, surfers, zeilers en meer wateractievelingen. Eenmaal aangekomen op het strand van Newborough was er inderdaad een kiter actief. Mooi om naar te kijken, helaas heb ik nog niet de vaardigheden om het zelf te doen, maar ik ga het graag eens proberen. Aan het uiterste puntje (Llanddwyn Island) prijkt het Mawr Lighthouse. Het zand in combinatie met het groene gras en de grijze wolken zorgt voor een prachtig uitzicht over Llanddwyn Island en Mawr.

Mawr Lighthouse

 Isle of Angelsey aan de Noordkust van Wales. Aan het uiterste puntje (Llanddwyn Island) prijkt de Mawr Lighthouse.
.

Het Mawr Lighthouse is een kleine toren van 10 meter hoog. Verwacht geen grote en ook geen helder witte toren, dat is namelijk in veel gevallen het Instagram-plaatje. Ik laat jullie graag ongefilterde versies zien. De ligging van het Mawr Lighthouse is fotogeniek en de omgeving prachtig om te fotograferen. Niet gek dat er ook een filmstudio bezig was met afbreken van een filmset, want de omgeving leent zich uitstekend voor films en series. Let op: Bij Newborough is geen strandtent of een andere horecagelegenheid, dus kom met gevulde maag en drink je koffie na je wandeling. Op het parkeerterrein is wel een toiletgebouw aanwezig.

 Isle of Angelsey aan de Noordkust van Wales. Aan het uiterste puntje (Llanddwyn Island) prijkt de Mawr Lighthouse.

 Isle of Angelsey aan de Noordkust van Wales. Aan het uiterste puntje (Llanddwyn Island) prijkt de Mawr Lighthouse.

#3 Brecon Beacons

Alsof het nog niet mooi genoeg was. Ongekende schoonheid als je net als ik van heuvels houdt, van glooien houdt en van grassen! Halleluja! Wij liepen richting de Pen-Y-Fan. Een lang pad omhoog, maar steiler dan van te voren ingeschat. Prachtig, ga het zien.

Brecon Beacon, Pen-Fan, Wales

Brecon Beacon, Pen-Fan, Wales


#4 zoek de new precipice walk

Ik weet zeker dat mijn goede vriendin en beste reismaatje moet lachen bij het lezen van deze titel. Een wandeling nabij Dolgellau waarbij wij de start niet konden vinden. Op en neer, heen en terug...gesprekje met de boer, weer die koe, toch dit hekje? Dit avontuur, het vinden van de wandeling, was nog leuker dan de wandeling zelf! Smalle paden met de auto, hekken openen en sluiten, echt super leuk: een echte speurtocht! Nu kan ik hier een duidelijke omschrijving gaan geven van de route maar dat doe ik expres niet, succes! Ik wens jullie hetzelfde plezier.


Lekker en wat gezonder eten in Dolgellau is spaarzaam, maar per toeval kwamen wij terecht bij een leuk tentje verstopt achterin een kledingwinkel. Gwyndy Tea Room. Je moet de kledingwinkel dus door om hier te komen. Wat het extra bijzonder maakte waren de vriendelijke mensen waar wij erg gezellig mee hebben gekletst. Ze hebben nog geen eigen site, maar misschien vind je wel de weg door de link in Tripadvisor.Meer foto's van Wales zien? Klik dan hier!

Nieuwsgierig naar andere verhalen?

Een roadtrip door Schotland.

Mooie avonturen in Ierland.